El projecte

Per una banda, promovem l’acostament de les persones a la natura, facilitant el contacte a través del meravellós món vegetal. Plantes medicinals, espècies silvestres comestibles, horts ecològics, entre d’altres, amb la finalitat de contribuir al benestar de la salut de les persones, així com fomentar la cura de la natura i la preservació del medi ambient.

Per altra banda, recuperem, divulguem i contrastem científicament els coneixements dels usos de les plantes medicinalssaviesa tradicional transmesa per dones, amb l’objectiu de valorar la tasca d’aquelles dones sàvies i preservar els seus sabers ancestrals.

Dins la regió metropolitana de Barcelona duem a terme activitats i tallers mediambientals, formacions, i xerrades adreçades a totes les edats, des de l’àmbit escolar a persones adultes i famílies, en centres educatius, escoles d’adults/es, centres oberts, residències per a gent gran, centres de dia…

Origen

Soc la Nerea Iraragorri, creadora del projecte Amalur el jardí medicinal. Tot i que estic Llicenciada en Geologia, la meva passió pel món vegetal em va fer canviar el rumb i dirigir-me cap a un camí professional diferent. Em vaig formar en botànica, plantes medicinals i fitoteràpia, horts ecològics i plantes silvestres comestibles, aromateràpia, entre altres formacions relacionades amb les plantes, i el resultat va ser la materialització d’aquest projecte que tant m’apassiona.

Com a educadora ambiental i guia de camp, gaudeixo acompanyant a infants, joves i persones adultes en el seu acostament al món vegetal, sigui en les sortides de camp o en els tallers i activitats a les aules. També em fa gaudir i m’emociona especialment, rememorar el valuós ofici de les trementinaires i les dones remeieres, i  recuperar els seus sabers medicinals que han passat de generació en generació.

Valors

Natura i medi ambient

Valorem i volem sensibilitzar totes les persones sobre la importància de cuidar l’entorn natural i la biodiversitat. Per això, organitzem sortides guiades on es connecta amb la natura i s’aprèn a estimar-la.

Treball en xarxa

Treballem i col·laborem amb persones i organitzacions que comparteixen els nostres valors, compartint punts de vista, recursos i coneixements. D’aquesta manera, ens enriquim mútuament i projectem els nostres valors a la societat per a un bé comú.

Tradició i ciència

Recuperem els coneixements ancestrals i els contrastem amb els estudis científics actuals perquè la fitoteràpia es converteixi en una medicina natural complementària a la medicina al·lopàtica.

Empoderament

Oferim a les persones les eines necessàries per poder autogestionar-se, des d’aprendre a reconèixer quines plantes silvestres creixen al seu voltant i els seus usos medicinals i comestibles, com crear un hort ecològic i mantenir-lo, fins a com elaborar els seus propis remeis naturals.